Schilderkunst 20e eeuw

Cursus: Schilderkunst in de eerste helft van de 20e eeuw
Den Haag

5 sessies van 2 uur

Artwork 20th century

Het Kubisme, de Dada beweging, het Fauvisme, het Duitse expressionisme en het Surrealisme

De twintigste eeuw is een bewogen tijd waarin twee wereldoorlogen worden uitgevochten. Avant-garde kunstenaars gaan op zoek naar nieuwe middelen en beeldtaal die past bij de nieuwe samenleving die door de werkende klasse wordt gedragen. Door de opkomst van de fotografie wordt het idee dat een schilderij een weergave van de werkelijkheid is ook steeds minder relevant. Socialisme en democratie zijn belangrijke begrippen die een toonaangevende rol spelen in Europa. Hieruit blijkt ook hoezeer veranderingen in de staatsinrichting zijn verbonden met veranderingen in de kunst. 

Aan bod komen o.a. stromingen zoals het Kubisme (met Pablo Picasso en Georges Braque) de anarchistische Dada beweging (met Marcel Duchamp), het Fauvisme (met Henri Matisse) het Duitse expressionisme (met die Brücke en der Blaue Reiter) en het Surrealisme (met Salvador Dali en Magritte). Het doel is de ontwikkeling van kunst in de 20ste eeuw beter te begrijpen en binnen de juiste context te plaatsen.

U kunt met een groep een cursus aanvragen via onderstaande knop, of de nieuwsbrief volgen voor komende openbare cursussen.

Meld u aan voor de nieuwsbrief!