Chinese exportschilderkunst (online)

Lezing: Chinese exportschilderkunst (online)
Kosten: € 15,- (de link is 7 dagen geldig na betaling)

Exportkunst uit het verre oosten

Chinese exportschilderkunst is een specifiek genre dat is ontstaan in de loop van de 18de eeuw in samenhang met de ontwikkeling van de Europese en Amerikaanse handel in de Zuid Chinese havenstad Kanton. Deze benoeming is pas in 1949 door kunsthistorici bedacht in navolging van het begrip Chinees exportporselein en verwijst naar het feit dat het specifiek gemaakt is voor de export. Tegelijkertijd benadrukt het ook het verschil met traditionele Chinese schilderkunst. Het gaat hier dus om lokaal geproduceerde schilderijen en tekeningen waarbij Chinese schilders niet alleen met hun onderwerpen, maar ook hun techniek en materiaalkeuze, inspelen op de vraag van Westerse kooplieden. Het is lang een ondergewaardeerd genre gebleven waar pas recentelijk meer wetenschappelijke belangstelling voor is gekomen. Naast het groeiend besef van de unieke historische, kunsthistorische en artistieke waarde van dit genre, heeft het nu ook een plaats gekregen in de Chinese kunstgeschiedenis.

On demand

U kunt deze online lezing aanschaffen via onderstaand formulier. Na aanschaf heeft u 7 dagen om de lezing te bekijken. Voor een optimale ervaring kunt u het beste de meest geüpdatet versie van uw besturingsysteem gebruiken.

Live

Er staan geen live online uitzendingen gepland voor deze lezing.

Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige live-uitzendingen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Meld u aan voor de nieuwsbrief!